Vinbärspraliner

När vi var på ICA förra veckan hittade jag ett pralinkitt, och eftersom jag varit så sugen på att börja med julgodiset kunde jag inte riktigt motstå.


Så i lördags, när jag letat fram alla mina julgodis recept skred jag till verket. Det blev Chokladpraliner med cassistryffel fyllning.


Cassistryffel

2dl frusna bär (t.ex. vinbär, hallon, blåbär)
1 msk smaksatt likör/sprit (t.ex. Bacardi razz)
0,5 dl grädde
1msk glykos
1 tsk kanel

Värm bären i gryta, tillsätt likören. Mosa med vispen så det blir en puré. Kör genom sil så du slipper kärnor i tryffel smeten.

Koka samman alla ingredienserna utan chokladen. När det kokat upp tillsätt chokladen och dra grytan från värmen. Fortsätt röra tills chokladen smält. Ställ åt sidan och låt svalna lite.



Först skulle chokladen smältas för att skapa "skalet" till pralinerna. Samtidigt passade jag på att skapa bärpurén som skulle smaksätta tryffeln.

När chokladen var smält penslades formarna som sedan ställdes i kylen för att svalna. För att gör det lite roligare lade jag ett vinbär i botten på vissa av tryfflarna.











Jag fortsatte sedan att göra tryffel smeten som gärna ska hinna svalna lite innan man fyller pralinerna, för att inte smälta skalet.  För smidighetens skull hällde jag upp tryffel smeten i sprits, vilket underlättade när jag sedan skulle fylla pralinerna.




Fyllda praliner i kylen som väntar på får bottenplattan på plats:







De färdiga vinbärspralinerna. Riktigt goda och jag tyckte dem blev snygga med tanke på att det var första gången! Detta lär jag göra fler gånger, just nu sitter jag och letar bra recept till fyllningar.


Kommentarer

Skicka en kommentar