Förra helgen var vi ute hos sambons föräldrar på Österlen för att hämta vår årliga sats av fläderblomssaft. Det är vår favorit saft och gott till så mycket! En favorit är att marinera jordgubbar i koncentratet.
Dem hade redan blandat ihop saften en vecka tidigare, så den skulle hinna dra ordentligt. Vi hållit på med detta i många år och receptet har blivit tweekat här och där efterhand. Vi har bland annat dragit ner på sockret.
140 klasar fläderblom
6L vatten
1 pkt farinsocker
4,5 L socker
6 citroner (rivet skal o saft)
4 påsar citronsyra
Vi brukar hälla upp koncentratet på petflaskor och sedan frysa, väldigt praktiskt!
När vi var ute och hälsade på passade jag på att plocka lite fler klasar, och när vi kom hem satte jag fläderblomssaft med lavendel. (ett recept jag hittat på söta saker) Så i morse var det dax, nu har det äntligen stått och dratt en vecka.
1 l vatten
1 ½ l lavendelsocker
1 dl torkad lavendel
1 citron
ca 25 g vinsyra (en halv påse)
Skölj blomklasarna och lägg dem i en stor bunke. Tvätta citronen, skär den i skivor och lägg dem tillsammans med blommorna och lavendeln i bunken. Koka upp vattnet och blanda ner lavendelsockret (har du inte lavendelsocker kan du öka mängden torkad lavendel med 1 dl och använda vanligt strösocker). Rör tills det löst sig helt. Blanda ner vinsyran och slå sedan allt över blomblandningen. Täck bunken med en bakhandduk eller lock och låt saften stå och dra i cirka fyra till fem dagar. Häll genom silduk (eller ren oöm bakduk) och förvara på rena glasflaskor eller i glasburkar för frysning. Tänk på att inte fylla glasburkarna hela vägen upp om du ska frysa in saften – den sväller nämligen och då kan burken spricka.
Dem hade redan blandat ihop saften en vecka tidigare, så den skulle hinna dra ordentligt. Vi hållit på med detta i många år och receptet har blivit tweekat här och där efterhand. Vi har bland annat dragit ner på sockret.
Mor Åsas flädersaft
140 klasar fläderblom
6L vatten
1 pkt farinsocker
4,5 L socker
6 citroner (rivet skal o saft)
4 påsar citronsyra
- Koka upp vatten och socker i en stor kastrull. Rör ut sockret.
- Rensa och skölj blomklasarna under tiden. Skaka av dem och lägg dem i en stor bunke (som tål hett vatten), rostfri hink eller kastrull. Se till att du har ett lock att lägga över
- Skölj citroner och skär i skivor samt lägg i bunken med fläderblommor. Tillsätt citronsyran.
- Häll det heta sockervattnet över fläderblommorna och rör om.
- Låt svalna något och täck över
fläderblommorna i sockervattnet med lock. Låt
flädersaften stå att dra en vecka.
- Sila av flädersaften i silställning
- Ta upp lite saft i ett glas och rör ut natriumbensoaten och rör i det i saften (valfritt om du vill ha hållbar saft). Förvarar du flädersaften i frysen eller kylen så behövs ej natriumbensoat - då håller den sig rätt bra ändå.
- Dags att förpacka flädersaften - fördela därefter flädersaften i rena glasflaskor, petflaskor, glasburk eller frys in i burkar eller istärningstråg (häll inte upp ända till kanten då flädersaften sväller när den fryser).
Vi brukar hälla upp koncentratet på petflaskor och sedan frysa, väldigt praktiskt!
När vi var ute och hälsade på passade jag på att plocka lite fler klasar, och när vi kom hem satte jag fläderblomssaft med lavendel. (ett recept jag hittat på söta saker) Så i morse var det dax, nu har det äntligen stått och dratt en vecka.
Fläder och lavendelsaft
15 fläderblomsklasar1 l vatten
1 ½ l lavendelsocker
1 dl torkad lavendel
1 citron
ca 25 g vinsyra (en halv påse)
Skölj blomklasarna och lägg dem i en stor bunke. Tvätta citronen, skär den i skivor och lägg dem tillsammans med blommorna och lavendeln i bunken. Koka upp vattnet och blanda ner lavendelsockret (har du inte lavendelsocker kan du öka mängden torkad lavendel med 1 dl och använda vanligt strösocker). Rör tills det löst sig helt. Blanda ner vinsyran och slå sedan allt över blomblandningen. Täck bunken med en bakhandduk eller lock och låt saften stå och dra i cirka fyra till fem dagar. Häll genom silduk (eller ren oöm bakduk) och förvara på rena glasflaskor eller i glasburkar för frysning. Tänk på att inte fylla glasburkarna hela vägen upp om du ska frysa in saften – den sväller nämligen och då kan burken spricka.
Kommentarer
Skicka en kommentar