Några goda vänner till oss har ett stort hus ute på landet som dem köpte för några år sedan. Där är en ganska stor trädgård och ingen av dem är sådär jätte sugna på att odla och ha sig. Så när vi var där på midsommar och jag såg dem hade världen störta vinbärsbuske hintade jag fint om att jag kunde tänka mig lite vinbär.
I helgen hörde dem av sig och sa att busken var full och jag var välkommen att plocka så mycket jag ville! Så vi åkte ut och besökte dem och plockade ihop ca 7 L vinbär som jag sedan på kvällen satt och rensade (framför tvn).
På detta har jag gjord flera sorters gelé (återkommer med recept om dem blev goda) och idag har jag tappat upp saften jag gjorde. Den blev riktigt god, så jag ville dela med mig till er!
(Receptet har jag hittat på söta saker)
1 liter röda vinbär
3 dl vatten
1 tsk vinsyra
5 dl socker per liter färdig saft
Koka upp vattnet och låt det svalna. Mosa bären ordentligt tillsammans med vattnet. Tillsätt vinsyran och rör om. Låt blandningen stå kallt under lock i ett till två dygn.
Sila saften, skumma eventuellt av den och mät upp den. Rör ut sockret, 5 dl per liter färdig råsaft, så att det löser sig helt. Tappa på flaska.
I helgen hörde dem av sig och sa att busken var full och jag var välkommen att plocka så mycket jag ville! Så vi åkte ut och besökte dem och plockade ihop ca 7 L vinbär som jag sedan på kvällen satt och rensade (framför tvn).
På detta har jag gjord flera sorters gelé (återkommer med recept om dem blev goda) och idag har jag tappat upp saften jag gjorde. Den blev riktigt god, så jag ville dela med mig till er!
(Receptet har jag hittat på söta saker)
1 liter röda vinbär
3 dl vatten
1 tsk vinsyra
5 dl socker per liter färdig saft
Koka upp vattnet och låt det svalna. Mosa bären ordentligt tillsammans med vattnet. Tillsätt vinsyran och rör om. Låt blandningen stå kallt under lock i ett till två dygn.
Sila saften, skumma eventuellt av den och mät upp den. Rör ut sockret, 5 dl per liter färdig råsaft, så att det löser sig helt. Tappa på flaska.
Kommentarer
Skicka en kommentar