Jag tror nog focaccia är det godaste brödet någonsin. Kombinationen av det salta ihop med degen är bara så gott. Att det är super enkelt att slänga ihop brödet hjälper kanske lite. Jag brukar använda Leilas recept och ibland varierar jag mig genom att ta fullkornsvarianten av vetemjöl special.
Focaccia
25g jäst
3dl ljummet vatten
1/2 dl olivolja
1msk salt
2msk honung
8 dl vetemjöl special
+ mjöl till utbakning och olivolja samt salt ovanpå.
Blanda ihop alla ingredienserna utom mjölet. Tillsätt mjölet lite i taget. Knåda ihop ca 5 minuter. Låt jäsa 45 minuter. Sätt ugnen på 225C (varmluft). Dela degen i 2 bollar och platta ut med händerna så de är någon cm höga. Låt jäsa 30 minuter. Kör fingrarna genom brödet och häll över rikligt med olivolja. Krydda ovansidan med önskad topping. Grädda ca 10 minuter.
Jag brukar variera bröden med olika toppings. Gott är t.ex. rosmarin, salt, pumpafrön, rödlök. Jag fick tipset häromdagen att testa bre på pesto, så det ska jag göra nästa gång! Man kan även trycka ner tomater, oliver eller fetaost bitar innan man gräddar brödet, som då blir lite matigare. Det är din fantasi (och smaklökarna) som sätter stop. Jag brukar tänka på medelhavets palett när jag väljer ingredienser.
Brödet är gott i sig själv, till grillat, med tapenade, eller om det börjar bli lite torrt kan man rosta det och göra toast (tex med laxtopping). Mums!
Focaccia
25g jäst
3dl ljummet vatten
1/2 dl olivolja
1msk salt
2msk honung
8 dl vetemjöl special
+ mjöl till utbakning och olivolja samt salt ovanpå.
Blanda ihop alla ingredienserna utom mjölet. Tillsätt mjölet lite i taget. Knåda ihop ca 5 minuter. Låt jäsa 45 minuter. Sätt ugnen på 225C (varmluft). Dela degen i 2 bollar och platta ut med händerna så de är någon cm höga. Låt jäsa 30 minuter. Kör fingrarna genom brödet och häll över rikligt med olivolja. Krydda ovansidan med önskad topping. Grädda ca 10 minuter.
Jag brukar variera bröden med olika toppings. Gott är t.ex. rosmarin, salt, pumpafrön, rödlök. Jag fick tipset häromdagen att testa bre på pesto, så det ska jag göra nästa gång! Man kan även trycka ner tomater, oliver eller fetaost bitar innan man gräddar brödet, som då blir lite matigare. Det är din fantasi (och smaklökarna) som sätter stop. Jag brukar tänka på medelhavets palett när jag väljer ingredienser.
Brödet är gott i sig själv, till grillat, med tapenade, eller om det börjar bli lite torrt kan man rosta det och göra toast (tex med laxtopping). Mums!
Kommentarer
Skicka en kommentar