Bröd

Jag är så imponerad av folk som håller en blogg. Själv startar jag med massa engagemang, men efter ett tag så sinar lusten. Eller ja, jag har bakat massor, och fotat ännu mer med intentionen att blogga. Men det har mest varit tiden som inte räckt till. Så jag har massor av goda recept att dela med mig av nu. Nu ska jag ha semester hela juli, så jag ska försöka komma ikapp med allt jag bakat. Och lägga ut direkt det jag bakar!



Idag bakades det bröd. Mannen här hemma tyckte jag kunde var lite flitig och använda min bakglädje till något nyttigare. Så idag bakades fruktbröd (hur nyttigt det nu är). Receptet har jag hittat i Leilas A piece of cake. Jag har bakat väldigt mycket ur den, men aldrig något grovt bröd, så idag skulle det provas.

25g jäst
4 dl kallt vatten
1 msk mörk sirap
2 tsk salt
2 tsk malen kanel
3 1/2 dl grovt rågmjöl
7 dl vetemjöl special (jag tog hälften fullkorn)
150g hasselnötter
100g russin
1 påse blandad torkad frukt (jag visste inte riktigt vad detta innebar så jag hackade i lite aprikoser och fikon på måfå)


Blanda jäst, vatten, sirap, salt och kanel. Tillsätt rågmjöl och vetemjölet lite i taget. Arbeta degen 5 minuter på hög hastighet i maskin. Tillsätta nötter, russin och torkad frukt. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme. Dela degen i två delar och forma till limpor. Rulla dem i rågmjöl och lägg sedan i smorda brödformar. Jäs 1 timme. Ställ ugnen på 250C och sätt in en plåt i botten. Snitta limporna ovanpå med tre längsgående snitt. Ställ in i ugnen. Häll en kopp vatten på plåten och stäng snabbt. Sänk ugnen till 230C och baka bröden 30 minuter. Lyft ur dem ur formarna och låt svalna på galler.

Brödet var såå gott. Lite varmt med bara smör på, en ren delikatess!

Kommentarer