För längesedan köpte jag en bok om muffins och cupcakes, men det har aldrig riktigt blivit att jag använt den. En kompis till mig har samma bok och hon har provlagat massa recept. Jag minns inte riktigt alla hennes tankar, men jag vet hon sa att Jaffa cupcakesen var väldigt goda.
Så när vi skulle till farmor på fika tyckte jag det var dax att testa boken. Så det blev Jaffa cupcakes. För er som är gamla som jag, ni minns kanske att det fanns en läsk som hette Jaffa. Receptet har inget med den att göra.
3/4 dl kakao
2 1/2 dl socker
2 ägg, lätt uppvispade
1 3/4 dl mjölk
125g smält smör
1 tsk rivet apelsinskal
Värm ugen till 175 C. Sikta mjöl och kakao i en bunke och tillsätt socker. Tillsätt även äggvisp, mjölk, smält smör och apelsinskap. Vispa kraftigt tills allt är väl blandat och smeten är slät och fin. Fördela i 12 muffinsformar och grädda ca 20 minuter.
50g mjukt smör
2tsk rivet apelsinskal
2 tsk pressad apelsinsaft
Vispa 2dl av flocksockret med smör, apelsinskal och apelsinsaft. Tillsätt resten av florsockret lite i taget och vispa till krämen tjocknar. Spritsa ut på muffinsen.
Jag kan säga att jag faktiskt hade 4 tsk apelsinsaft då min smörkräm blev så stel och inte ville tjockna. Men det var ganska lätt fixat iom saften, och så blev smaken mer intensiv. Dessa cupcakes blev riktigt goda, och jag kommer säkert baka dem igen.
Som ett litet plus i kanten fick jag dessutom använda min cupcake carrier från wilton, en riktigt bra födelsedagspresent från kompisarna!
![]() |
handla på bokus.com |
Jaffa cupcakes - 12 st
2 3/4 dl vetemjöl special3/4 dl kakao
2 1/2 dl socker
2 ägg, lätt uppvispade
1 3/4 dl mjölk
125g smält smör
1 tsk rivet apelsinskal
Värm ugen till 175 C. Sikta mjöl och kakao i en bunke och tillsätt socker. Tillsätt även äggvisp, mjölk, smält smör och apelsinskap. Vispa kraftigt tills allt är väl blandat och smeten är slät och fin. Fördela i 12 muffinsformar och grädda ca 20 minuter.
Smörkräm
4dl siktat florsocker50g mjukt smör
2tsk rivet apelsinskal
2 tsk pressad apelsinsaft
Vispa 2dl av flocksockret med smör, apelsinskal och apelsinsaft. Tillsätt resten av florsockret lite i taget och vispa till krämen tjocknar. Spritsa ut på muffinsen.
Jag kan säga att jag faktiskt hade 4 tsk apelsinsaft då min smörkräm blev så stel och inte ville tjockna. Men det var ganska lätt fixat iom saften, och så blev smaken mer intensiv. Dessa cupcakes blev riktigt goda, och jag kommer säkert baka dem igen.
Som ett litet plus i kanten fick jag dessutom använda min cupcake carrier från wilton, en riktigt bra födelsedagspresent från kompisarna!
Kommentarer
Skicka en kommentar